• Despre BAteam
  • Stiri
  • Servicii
  • Solutii
  • Sfaturi de business
  • Cariere

Visual Rules

Visual Rules

 

Visual Rules, platforma de tip Business Rules Management Systems, faciliteaza administrarea eficienta a regulilor de business prin modelarea, simularea, testarea, integrarea, publicarea in mediul productiv, moditorizare si administrarea acestora. 

 

Unicitatea platformei Visual Rules Enterprise deriva din posibilitatea dezvoltarii unor aplicatii in cateva saptamani. Caracterul inovativ consta in posibilitatea controlarii de catre oamenii de business a regulilor de business si chiar a interfetei utilizatorilor, cu ajutorul  Visual Rules.

 

Regulile de business sunt modelate, testate si administrate cu ajutorul interfetei grafice a aplicatiei. Visual Rules acopera intregul proces de creare si administrare a regulilor si asigura colaborarea dintre analistii de business si departamanentul IT.

 

Conform Gartner,Visual Rules ofera toate functionalitatile cerute de o Platforma moderna de tip Business Rules Management:

- un mediu de modelare,

- posibilitatea de a simula regulile,

- un motor de rulare a regulilor,

- posibilitatea de a monitoriza si analiza atat regulile cat si scenariile de test,

- un depozitar de reguli (repository)

- sabloane si posibilitatea de realiza sabloane ale regulilor.

 

Datorita arhitecturii sale, Visual Rules, poate fi combinat si integrat cu usurinta cu alte aplicatii cum ar fi aplicatii BPM (Business Rules Management) sau BI (Business Intelligence).

Caracteristici, pe scurt:

- Modelare grafica a regulilor - nu presupune invatarea unui limbaj de programare

- Crearea regulilor de business cu ajutorul iconitelor descriptive, care sunt aduse in zona de lucru prin drag & drop

- Modelarea regulilor prin insiruiri de reguli sau prin matrici decisionale

- Pe perioada modelarii si executarii regulilor se asigura transparenta acestora

- Crearea automata a documentatiei proiectului

- Total Quality Management

- Integrated process support

- Faciliteaza colaborarea dintre business si IT

- Asigura performanta maxima si scalabilitate

- Integrarea SOA

Studii de caz legate de produs se gasesc la adresa www.visual-rules.com

 

Componente

Aplicatia Visual Rules este formata din:

Visual Rules Modeler

- Modelarea grafica a regulilor,

- Simulare

- Analiza executarii regulilor

Visual Rules Team Server

Faciliteaza colaborarea dintre toti cei care iau parte la crearea regulilor de business in viata reala, de la crearea regulii continuand cu testarea, cu publicarea si terminand cu administrarea regulii in productie.

Visual Rules Execution Server

Visual Rules Execution Server permite publicarea regulilor de business ca si WEB Service-uri. Aplicatii multiple, dezvoltate pe diverse platforme J2EE, .NET, si alte medii web, pot folosi aceste regulile de business prin intermediul WEB Service-urilor.

Visual Rules Database Connectivity

Visual Rules Database Connectivity extinde modelarea grafica a regulilor de business cu operatii de selectii de date si de update de baza de date, ceea ce duce la reducerea timpului de dezvoltare a sistemelor care folosesc base de date operationale sau DataWarehouse.

Folosind Database Connectivity, utilizatorul trebuie doar sa selecteze tabelele sau querry -urile care corespund structurilor de date de creat in Visual Rules.

Visual Rules QA & Deployment

Folosind intrumentele de QA & Deployment, Visual Rules asigura functionalitati care automatizeaza complet procesul de build.

Visual Rules Modeler

 

Visual Rules Modeler , componenta principala a aplicatiei Visual Rules, permite atat oamenilor de business cat si specialistilor IT sa modeleze, testeze, simuleze, si sa publice regulile de business ca insiruiri de reguli sau ca matrici decizionale. Toate etapele procesului sunt  realizate in acceasi interfata grafica care presupune minimum de expertiza tehnica.


Modelare

Modelare in locul Codificarii Regulilor de Business

Visual Rules Modeler permite modelarea, simularea si testarea regulilor de business cu ajutorul unui editor grafic. Editorul grafic furnizeza utilizatorului instrumente, asistenta in crearea regulilor, posibilitati de crestere sau micsorare a dimeniunii imaginii, posibilitati de stergere/refacere a ultimului pas si functii de cautare. Cu ajutorul drag & drop matricile sau a insiruirile de reguli sunt usor de modelat.


Editare de reguli prin Matrice decizionala
Rule Editor with Decision Table
Editarea Regulii prin insiruire de reguli
Rule Editor with Flow Rule

Modelarea si adminstrarea proiectelor sunt simplificate de posibilitatea gruparii ierarhice a regulilor si datelor precum si datorita posibilitatii de filtrare automata a datelor dsiponibile in contextul unei anumite reguli.

Visual Rules Database Connectivity poate fi folosita pentru accesul direct, in timpul modelarii,  la baza de date relationala.


Testare

Testarea si validarea Regulilor de Business

Visual Rules Modeler are un mediu de testare in care pot fi definite scenarii de testare in vederea verificarii functionarii corecte a regulilor de business createIn acest mdoe se asigura transferul in mediul productiv doar a regulilor care functioneaza corespunzator.

Datele de input si rezultatele asteptate pot fi definte cu usurinta in scenariul de testare. Daca in urma rularii scenariilor de testare se obtin rezultate diferite de cele asteptate aceste sunt semnalizate si pot fi observate cu usurinta. Rularea scenariilor de testare se realizeaza tot in Modeler.


Urmarirea Performantelor scenariilor de testare

Rezultatele tuturor scenariilor rulate pot fi prezentate sub forma unei statistici afisata in mediul grafic al regulei. Statisticile arata care element al regulii a fost executat. Se pot realiza statistici pentru un singur scenariu sau pentru mai multe scenarii cumulate.


Documentare

Creare automata a documentatiei regulii

Visual Rules documenteaza automat totate informatiile proiectului sau reguliii de la modelul grafic al regulii, strucutura regulilor, ierarhia acestora, actiunile care se realizeaza pana tipurile de date folosite. Documentatia poate fi generata prin apasarea unui singur buton din meniu, in format HTML sau PDF. Ea poate fi arhivata odata cu arhivarea versiunii regulii de business .


Administrare

Organizarea si refolosirea regulilor

Regulile pot fi organizate in diverse structuri in functie de legaturile dintre ele si in functie de structura organizatorica a proiectului. Definirea clara a modului in care un numar mare de reguli depind unele de celelalte permite o viziune clara asupra lor si usureaza foarte mult adminsitrarea lor. In addition, it encourages the reuse of rules (including multiple projects). Extensive navigation and search options support the rule author by maintaining relevant information in a rule model that is always directly at hand.


Versionarea Regulilor Testate

Cu ajutorul Team  Serverului proiectele de reguli pot fi versionate. Prin versionare se permite modificarea regulilor si documentarea resurselor suplimentare. 

Modeler-ul ofera posibilitatea compararii a doua versiuni de reguli - in interfata grafica.  In acest mod, modificarile facute intr-o versiune pot fi identificate cu usurinta si actualizate in alta versiune daca este cazul.


Monitorizarea Executarii Regulii 

Deciziile luate in timpul rularii regulii sunt documentate si pot fi identificate pas cu pas in prezentarea grafica a regulii. Cu ajutorul statisticilor, se poate identifica care element a fost folosit si de cate ori a fost utilizat in decursul unei perioade. Elementele regulilor care nu au fost folosite in decurs de o perioada sunt semnalizate distinct. Raportul executarii regulii intr-o perioada de timp, permite analiza aceasta si ajustarea ei in functie de rezultatele observate


Analiza runtime

Visual Rules analizeaza cum se comporta regulile in runtime si scoate rapoarte pentru fiecare element al regulii. Cu ajutorul statisticilor detaliate se poate monitoriza perfomanta regulilor, in special in cazul regulilor complexe care presupun timpi mari de rulare